Quantcast

Typen hoogbegaafdheid

Inhoud

Verschillende typen hoogbegaafdheid herkennen

Alle hoogbegaafde kinderen zijn anders. Elk kind heeft unieke eigenschappen en een eigen manier.

Een hoogbegaafd kind hoeft helemaal geen problemen te ondervinden van hoogbegaafdheid. Het kan ook zijn dat een hoogbegaafd kind juist extra hinder ondervindt van de hoogbegaafdheid.
Vaak zie je dat een hoogbegaafd kind gevoeliger is en zich meer bezig houdt met het begrijpen van de wereld om zich heen.

Er zijn een aantal verschillende typen hoogbegaafde kinderen te herkennen:

Type I: De succesvolle

Dit kind levert goede prestaties en is heel perfectionistisch.
Dit kind is afhankelijk, accepteert makkelijk en past zich aan de groep aan. Hij zoekt bevestiging van de leerkracht en gaat risico’s uit de weg.

Je herkent het succesvolle kind aan zijn schoolprestaties, hoge prestatietests en intelligentietests. De leerkracht is positief over de prestaties van het kind en heeft hier oog voor.

Type II: De uitdager

Kenmerken van de uitdager zijn dat dit kind de leerkracht voortdurend verbetert. Dit kind kan goed discussiëren, komt op voor eigen opvattingen en stelt ook regels ter discussie.
Het kind houdt van competities, is creatief, eerlijk en direct, maar heeft ook grote stemmingswisselingen en heeft een slechte zelfcontrole.
Het kind heeft ook onregelmatige werkwijzen op school.

Je herkent de uitdager, maar ook door de ouders en mensen die buiten het gezin staan. Verder herken je het kind aan de geleverde prestaties en goede creativiteitstests.

Type III: De onderduiker

De onderduiker ontkent het feit dat hij begaafd is.
Hij gaat uitdagingen uit de weg en doet ook geen projecten voor meerbegaafde leerlingen. Dit kind zoekt juist sociale acceptatie en wisselt daarom veel in vriendschappen.

Je herkent dit kind doordat hij door de medeleerlingen en ouders wordt geroemd Daarnaast aan de prestaties, prestatietests en intelligentietests.

Type IV: De wegloper

De wegloper doet onregelmatig mee in de klas met schoolwerk en maakt taken niet af, werkt heel onregelmatige werkwijzen. Hij presteert gemiddeld of minder. Dit kind is creatief en zoekt de uitdaging juist in buitenschoolse activiteiten.
Het kind is kritisch naar zichzelf, maar ook naar anderen en verwaarloost zichzelf daarnaast. Hij verstoort anderen en reageert zichzelf af. De wegloper is defensief naar anderen.

Je herkent dit kind doordat er veel verschil zit tussen de intelligentiescore en de geleverde prestaties. Er is veel ongelijkmatigheid in de prestaties. Verder zie je het aan de creativiteitstest en de bewezen prestaties in niet-schoolse settings.

Type V: De dubbel geëtiketteerde

Dit kind presteert gemiddeld of eronder, verstoort de boel en reageert zich af. Daarnaast heeft hij heel onregelmatige werkwijzen.

De dubbel geëtiketteerde herken je aan de sterk uiteenlopende resultaten op onderdelen van de intelligentietest en de wijze van presteren. Alleen leerkrachten en mensen met deze kinderen gewerkt hebben kunnen deze kinderen herkennen.

Type VI: De autonome

Het autonome kind is in staat goed zelfstandig te werken en doelen voor zichzelf op te stellen. Hij werkt daar met vol enthousiasme en passie aan en heeft daarbij geen bevestiging nodig. Dit kind durft risico’s te nemen, is creatief en komt op voor zijn eigen opvattingen.
Hij heeft goede sociale vaardigheden en doet goed mee in de groep.

Dit kind herken je aan de bereikte schoolresultaten en de producten die het kind levert. De prestatietests, intelligentietests en creativiteittests zijn goed en dit wordt ook erkend door de leerkracht en door de ouders.

Meer over:
Hoogbegaafdheid – Oorzaken en eigenschappen
Kenmerken van hoogbegaafdheid
De verschillende typen hoogbegaafde kinderen
De gevolgen van hoogbegaafdheid
Omgaan met hoogbegaafdheid op school
Praktische aanpak van hoogbegaafdheid op school
Praktische aanpak (voor ouders en anderen) en tips

3 gedachten over “Typen hoogbegaafdheid”

 1. Petra Weselink

  Hoe weet ik zeker welk type van HB mijn kind is, of dat het gewoon hoog intelligent is?

  Onze zoon vind geen aansluiting in de groep, is creatief heeft humor werkt slordig op school en is zeer beweeglijk. Om hem beter te laten concentreren en minder te laten dagdromen zoals hij dit noemt meegaan in zijn fantasieën. Thuis verliest hij zichzelf in boeken en gamen of bouwt hij bruggen van duplo of perfectioneert het papieren vliegtuigje (bouwt nu 1 van een meter)
  krijgt hij LTO+ homeopathische capsules.
  Op school presteerde hij goed tot boven gemiddeld,maar wil alles zo normaal mogelijk in de klas meedoen. Opvallend is dat hij een 6 voor woordenschat heeft? Na allerlei testen weten we nu dat hij een gemiddeld IQ van 133 heeft dus boven groep 8 niveau zou moeten zijn maar school werk wisselt tussen 6- eind 7.
  David zit in groep 5.

  De ene Juf denkt dat hij sociaal emotioneel achter loopt, rare grapjes die ongepast zijn en alles kan benoemen maar niet de sociale onbeschreven regels kent waardoor samenspel elke keer voor ongemakkelijk situaties zorgt. Speelt liever met jongere kinderen speelt dan superheldje of schaken met oudere kinderen.
  De andere juf heeft zelf net een kind waarbij HB geconstateerd is en heeft David een beetje in bescherming, begeleid hem in de groep als er kans op pesten is of als David niet begrepen word, maar dat lijkt me ook niet altijd de juiste manier…

  Kan het zijn dat hij niet zichzelf kan zijn zich wenselijk probeert te gedragen en daardoor juist “raar” doet??
  En wie kan bepalen of hij een type is van HB en welk type of is hij gewoon iemand met een hoog IQ.

 2. De uitdagende in dit lijstje is eigenlijk de Uitdagende Creatieve HB. De schrijver van deze lijst is niet compleet. Bijzonder typetje. Het klinkt alsof uw kind van dit type is. Grote verbeelding, fantasie, fantasievriendje, veel met plaatjes bezig zijn, tv, video, informatieve boeken met veel plaatjes, in het hoofd goed weten wat het wil, uitvoering valt een beetje tegen. Zelfdiscipline is lastig Denkt in overzichten en concepten.

  Wordt door meesters en juffen vaak niet als HB, herkent of erkent. Dat is een probleem. De meeste HB herkennen vaak alleen type I, of de autonome. Vaak door tegenvallende resultaten, worden de andere typen niet herkend, dat zorgt voor grote problemen . De meesters en juffen zijn niet bezig met deze typen kinderen…. Dat zorgt voor problemen op de middelbare school, komen op te lage opleidingen, met alle gevolgen van dien.

 3. Ik denk al jaren dat ik hoogbegaafd ben. Uit deze tekst kan ik mezelf het beste verbinden aan “de uitdagende”.
  Vroeger heb ik erg veel last gehad van woede uitbarstingen. Nu heb ik daar nog regelmatig last van. Ik ben ook erg slim en ben (misschien) een beetje te perfectionistisch. Ik wil dat alles goed gaat. Als ik erg goed voor een toets leer en het gaat niet goed wordt ik daar erg boos van.

  Vroeger wilde ik graag een HB test. De school wist zeker dat ik niet hoogbegaafd was en hebben mij dit daarom nooit laten doen. Ik ben door dit best veel zelfvertrouwen verloren. Ze hebben me nooit de kansen gegeven waar ik recht op had. Vorig jaar 1 havo/vwo gedaan. Met een eindrapport met alleen 10’nen en 9’ens overgegaan naar 2 vwo. Ik heb echt het idee dat ik mijn basisschool leraren een koekje van eigen deeg heb gegeven.

  Ik vraag met nu af of het op mijn 13de nog reëel is om een HB test te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *