Quantcast

Persoonsgebonden budget (PGB)

Inhoud

Informatie over het PGB

Hier kun je meer informatie vinden over het PGB, wat het is, wat het inhoudt en hoe je het kunt aanvragen.

 • Wat is een persoonsgebonden budget?
 • Zorg in natura
 • Wie komt in aanmerking voor PGB?
 • Wat kan met het PGB
 • Wat kan niet met het PGB
 • Aanvragen van het PGB (onder de 18 jaar)

Wat is een persoonsgebonden budget?

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag waarmee je zelf zorg, hulp en begeleiding kunt inkopen. Je bepaalt zelf van wie, wanneer en welke zorg, hulp of begeleiding je wilt ontvangen. Je kiest dus zelf je hulpverleners en begeleiders uit. Ook is het mogelijk een organisatie in te huren, die dan in opdracht van jou gaan werken. Het recht op persoonsgebonden budget is vastgelegd in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Zorg in natura

Een persoonsgebonden budget is geen verplichting, er kan ook gekozen worden voor zorg in natura die zorginstellingen al vanuit hunzelf regelen (bijvoorbeeld opvang). Het zorgkantoor regelt dan jouw zorg. Het is ook mogelijk om te kiezen uit een combinatie van PGB en zorg in natura.

Wie komt in aanmerking voor PGB?

Iedereen die door ziekte, ouderdom of handicap extra zorg nodig heeft kan een persoonsgebonden budget aanvragen. Je moet dan een indicatie hebben van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zij beoordelen of je zorg nodig hebt, wat voor zorg en hoeveel zorg. Kinderen onder de 18 jaar met een psychiatrische aandoening (te denken valt aan handicap, autisme, hechtingsstoornis) worden door Bureau Jeugdzorg beoordeeld (en dus niet door CIZ).

Wat kan met het PGB?

Met het PGB kun je verschillende soorten zorgfuncties inkopen, waaronder persoonlijke verzorging, verpleging, activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding en tijdelijk verblijf (logeeropvang). Bij het zorgkantoor moet je schriftelijk verantwoording afleggen over je uitgaven (aan de hand van facturen). Hoe vaak dat moet hangt af van de hoogte van je PGB. Hier bestaan ook verantwoordingsformulieren voor.

Wat kan niet met het PGB?

Er is geen PGB mogelijk voor behandeling of langdurig verblijf. Die zorg wordt in natura geleverd. Het geld dat je overhoudt (en dus niet hebt uitgegeven aan zorg of begeleiden) moet je terugbetalen aan het zorgkantoor.

Aanvragen van het PGB (onder de 18 jaar)

 • Beoordeel welke zorg u nodig heeft, voor meer informatie kijk op Waar vraag ik een persoonsgebonden budget (PGB) aan?
 • U vraagt een persoonsgebonden budget (pgb) aan bij het zorgkantoor, de zorgverzekeraar of bij de gemeente. Waar u moet zijn, hangt af van de zorg die u nodig heeft.
 • Je kunt kiezen uit zorg in natura of PGB.
 • Het zorgkantoor betaalt PGB uit (bekijk onder welk zorgkantoor je valt: Adressen zorgkantoren
 • Je koopt zelf zorg in en legt verantwoording af

50 gedachten over “Persoonsgebonden budget (PGB)”

  1. E.e.a. is lastig te beoordelen met zo weinig informatie, waarvoor wilt u bijvoorbeeld de PGB aanvragen?
   In het algemeen is het voor alleen ADD vaak lastig om een PGB te krijgen. Gaat het om de persoonlijke verzorging dan maakt een aanvraag nog wel kans, maar om voor de begeleiding een PGB te krijgen wordt waarschijnlijk moeilijk.

 1. Mijn dochter heeft ADD, hierdoor heeft zij vooral met rekenen moeite. Op school heeft zij bijles gehad maar daar had zij geen baat bij. Ik heb zelf bijles van buitenaf geregeld, en dit zelf betaald.
  Kun je het pgb met terugwerkende kracht gebruiken? Niemand heeft mij ooit op het pgb gewezen.

  1. Er wordt geen indicatie voor PGB gegeven voor het aanleren van en het uitvoeren van taken op school of gedrag dat leren bemoeilijkt (zoals concentratieproblemen). Dit vind de overheid een taak van het onderwijs zelf.
   PGB op school is alleen mogelijk voor “toezicht” als het gedrag van een kind de omgang met andere kinderen bemoeilijkt of de les verstoort.

   Voor meervoudig gehandicapte kinderen zijn er door het wegvallen van het “rugzakje” met ingang van dit schooljaar wel een paar extra mogelijkheden bijgekomen via de Regeling Wlz-geindiceerde kinderen.

   Voorheen kon er ook nog weleens iets geregeld worden via een AWBZ-indicatie, maar ook dat is door het passend onderwijs allemaal gewijzigd. Nu gaat dat via de gemeente (Jeugdwet of wmo). De inzet op school gaat sinds alle veranderingen via de samenwerkingsverbanden passend onderwijs.

  2. Hoi Ingrid,

   Misschien kun je voor je dochter ook bij een ergotherapeut terecht. Deze kosten worden door de zorgverzekering vergoed max 10 uur per jaar. Een ergotherapeut kan helpen bij zulke problemen en fijne technieken/trainingen aanreiken.

   Succes.

 2. martine aarts

  Goedendag,

  Mijn zoon heeft pdd-nos met een aanpassingsstoornis en een gemengde stoornis in emotie en gedrag.
  Ik wil graag individuele zwemles voor hem starten omdat hij al 2 x gestopt is met reguliere zwemles (ging echt niet)
  Is het mogelijk om via individuele begeleiding prive zwemles voor hem in te zetten dat gefinancieerd wordt uit een pgb?

  Mvg Martine

  1. Noem het vooral geen zwemles, want dan is er geen vergoeding mogelijk via een pgb of ziektekostenverzekering.

   Voor kinderen met een lichamelijke beperking zien wij regelmatig één op één “zwemles” via een revalidatie centrum, de fysiotherapeut gaat dan mee het zwembad in (het “zwemmen” valt dan onder de noemer “aangepaste fysiotherapie”).
   Houdt er rekening mee dat er bij meerdere revalidatiecentra een wachtlijst is (mede i.v.m. de één op één begeleiding).

   Voor kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen geldt tevens dat er geen vergoeding vanuit de pgb kan komen indien de instructeur is voor het leren van zwemmen. Echter als de instructeur is voor “de individuele begeleiding” van het kind i.v.m. een gedragsstoornis of verstandelijke beperking dan kan dit in veel gevallen wel vanuit een pgb betaald worden.

 3. Mijn vader heeft 10 jaar terug een auto ongeluk gehad en is 100 procent arbeidsongeschikt verklaart.
  We waren niet op de hoogte van de mogelijkheden van een pgb. Ik als zoon (20) ben nu naast mijn studie ook al de zaken van mijn vader aan het regelen en heb daardoor geen tijd om te werken en heb nu een lening aangeschaft. Mijn vader heeft heeft hulp nodig bij het nemen van medicatie en afspraken.
  Komen wij in aanmerking voor een pgb?

  1. Als het alleen gaat om het innemen van de medicatie en hulp bij afspraken ben ik bang dat dat niet voldoende is om in aanmerking te komen voor een pgb.

 4. Hoi,
  Ik heb een dochter van 10 heeft adhd, faalangst en heel veel gedragsproblemen. Ze is daarnaast ontzettend onzeker en zit op speciaal onderwijs vanwege haar sociale emotionele boze gedrag, wat al een paar x op een reguliere school uit de hand is gelopen en ze is daarvoor ook 3 x geschorst geweest. Inmiddels is dit haar 4e school binnen 1 jaar tijd. Ze gaat ook 4x in de week naar een naschoolse dagbehandeling en krijgt veel hulp van buurtteam en de opvoedpoli.

  Maar het gaat thuis nog steeds niet goed en ik heb nog 4 kinderen. Zij eist alle zorg en aandacht op.
  En aangezien ik er 24/7 mee bezig ben vroeg ik mij af of ik hiervoor in aanmerking kan komen voor pgb.

  Groet Sabiha

 5. Hallo,

  Mijn zoon (6jaar) heeft een zware vorm van autisme. matig/licht verstandelijke beperking (50) kan niet praten en begrijpt veel van de taal niet. Daarnaast heeft hij ook sensorisch integratie, hij gaat naar een zmlk school. Maar doordat hij toch de extra zorg nodig heeft (niet zindelijk) en ik hem toch vaak in het oog moet houden omdat hij ook nogal snel dingen in zijn mond stopt wat hij niet kan of mag eten heb ik niet de mogelijkheid om te werken. We hebben naast ons oudste nog 2 kinderen en geen familie leden hier die ons met de zorg kunnen helpen. Nu vroeg ik mij af heb ik recht op iets zoals de pgb?

  1. Hallo Wilma,
   Ik ben geen specialist, maar zeker heeft jouw zoon recht op pgb. Snap ook niet dat instanties jou er niet op hebben gewezen. Je kunt dit aanvragen via de gemeente.

  2. Hoi Wilma mijn naam is Brigitte en kamp precies met de zelfde problematiek als jij mijn zoon is 7 jaar en zwaar autist en hebben ook niemand op wie we terug kunnen vallen hij spreekt ook niet hij zit op de Hubb in Oss waar hij op zijn plek is moeilijk he zwaar maar liefde overwint alles wil je één tip meegeven en dat is:denk ook aan jezelf en aan je man samen sta je sterker praten met plaatjes logopedie handgebaren gaan zeker lukken dan merkt je kind dat hij of zij zich ook duidelijk kan maken op een andere manier na hun 7de word het beter zeggen ze nu maar hopen.heb een WLZ indicatie voor onbepaalde tijd voor hem gekregen en de zorg in nature laten omzetten in PGB.je moet als ouder zelf de touwtjes in handen houden ik zeg het niet graag maar jouw kind is een goudmijn en zou op zeker pgb aanvragen succes je kan het je hebt een sterke persoonlijkheid.

  3. Ik ben een tienermoeder (19) en wil graag begeleiding van een pedagogische coach 1 a 2 keer per week om mij te leren hoe ik mijn kleintje zelfstandig kan opvoeden enz. Kan ik hiervoor ook aanspraak maken op een pgb.

   1. Hoi Denise, deze zorg kun je via een wijkteam aanvragen. Wat goed dat je dat doet. Valt dan niet onder een pgb maar wordt wel vergoed.
    Succes!

 6. Ik heb drie kinderen met ADHD en die hebben allen begeleiding nodig in de ochtend en na school. Ze kunnen niet alleen ontbijten, op tijd aankleden en op tijd vertrekken. Als ze samen thuis zijn is het een chaos van jewelste. Er moet dus altijd iemand thuis zijn ondanks de leeftijd van 15, 13 en 11 jaar. Mijn man heeft hierdoor moeten stoppen met werken.

  Is er een mogelijkheid voor pgb voor de begeleiding in de ochtend en de middagen?
  Kom er door alle informatie op internet zelf niet uit.

  1. Wij kennen vergelijkbare situaties waarbij er een aantal uren per week ondersteuning is vanuit een PGB.
   Een aanvraag indienen voor een PGB is zeker het proberen waard.

 7. Mijn zoon is 8 jaar. Heeft Gilles de la Tourette, ADHD en last van dwang. Hij maakt gebruik van regulier onderwijs. Hij heeft moeite met concentratie, last van zijn tics die nu ook hinderlijk worden in de klas. Ik werk partime en mijn man fulltime. Is het mogelijk om PGB aan te vragen om mijn zoon zelf te kunnen ondersteunen om zijn leefsituatie zo rustig en structureel mogelijk te laten verlopen. Dat zou voor mij betekenen dat ik iets minder kan werken en meer ondersteuning en begeleiding kan bieden voor mijn zoon

 8. Onze dochter van 16, bijna 17 heeft behoorlijk last van haar ODD. Daarnaast heeft ze morbide obesitas door een eetstoornis. Ze doet het goed op school. Heeft al enige tijd een bijbaantje, waar ze het ook goed volhoudt.
  Maar vooral in de thuissituatie en op sociaal vlak gaat het niet. Ze heeft zeer veel moeite met loyaliteit, als vriendinnen het één keer laten afweten is het over en sluiten met de vriendschap. Het gezag van ons als ouders kan ze niet accepteren, ondanks diverse oudertrainingen en gezamenlijke therapieën.
  We zouden haar eigenlijk willen inschrijven voor begeleid wonen. Kunnen we daarvoor een PGB aanvragen?

 9. Goedemiddag ook ik zit met een vraag over het pgb mijn zoon heeft discalcullie wij hebben hier een levenslange verklaring voor gekregen kan ik hiervoor een pgb aanvragen

  1. Hier ben ik ook benieuwd naar. Mijn dochter heeft ook ernstige dyscalculie en op school krijgt zij onvoldoende begeleiding waardoor ze nu inmiddels een achterstand heeft van 2 jaar. We zouden graag voor haar RT regelen buiten school want school geeft aan ondanks dat passend onderwijs moet bieden geen geld te hebben voor een RTer.
   Om zelf een RTer te regelen is niet te betalen. We praten dan over bedragen van €300,- pm.

   1. Ik vroeg me af of het u uiteindelijk gelukt is financieel iets te regelen voor jullie kinderen. Ik bevind me in een gelijke situatie alleen dan anno 2019. Alvast bedankt.

 10. Hallo,

  Ik heb een vraag ik heb een zoontje van 5 jaar met ADHD dit is vastgesteld, hij is begonnen op het regulier onderwijs maar na een maand moest hij hier vertrekken en is hij naar een daghulp gegaan van jeugdformaat nu sinds 2 weken is hij gestart op het speciaal basisonderwijs dit gaat nog goed gelukkig.

  Ik werk 4 dagen en hij moet dus naar de naschoolse opvang alleen weet ik zeker dat dit veel te veel voor hem is hij is namelijk heel gevoelig voor prikkels en heeft een hechtingsprobleem dus wil hem niet van school naar ook nog eens een BSO sturen. Zou het mogelijk zijn een pgb aan te vragen zodat ik zelf probeer om hem op te halen en dat daar dan een vergoeding tegenover staat zodat het ook mogelijk is.

  Ik ben een alleenstaande moeder met 3 kinderen dus zomaar minder werken gaat helaas niet.
  Maar wil wel het beste voor hem en ben zo bang dat het straks weer fout gaat hij is net 5 en heeft al 3 scholen gehad.

 11. josina koeling

  Mijn zoon heeft ceberale parese hij is bijna 3 jaar oud kan nu niet lopen en gaat waarschijnlijk ook niet lopen. Wij hebben nu een oppas nodig voor hem, maar wel 1 die een medische of iemand die met kinderen met een beperking bekend is.
  Hebben wij nou recht om pgb aan te vragen daarvoor?

 12. Hallo,

  Ik heb een 23 jarige zoon die sinds 2008 PGB krijgt, dit naar een lang traject. Tijdens consultaties op het consultatiebureau als baby was er sprake dat er iets niet klopte. Ook als peuter was dit het geval. Hij is hierdoor via verschillende onderzoeken uiteindelijk terecht gekomen als 5/6 jarige op de Jan Baptistschool (een ZMLK). De school en alle andere instanties hebben mij nooit gewezen op de mogelijkheid van PGB. Ik hoorde hier toevallig pas iets over (medewerker zwembad) toen hij 15 jaar was en meeging naar het zwemmen van mijn jongste zoon. Toch heeft het nog eens 3 jaar geduurd voor hij PGB kreeg. Mijn zoon had het PGB eigenlijk al ruim 10 jaar eerder kunnen krijgen. Mijn vraag: kun je PGB met terugwerkende kracht krijgen?

 13. Hallo, mijn zoon heeft ASS en reageert erg goed op Geef me de 5. Zelf heb ik ADHD en het aanleren van een methode door zelfstudie is extra moeilijk hierdoor..
  De gezinsbegeleider, de psycholoog van mijn zoon en mijn eigen psycholoog raden aan de cursus te volgen. Hierdoor leer ik het beter en overzichtelijker maar vooral omdat de kans reëel is dat ik meer vaardigheden opdoe en dus meer kundig ben waardoor we minder hulp van zorgverleners nodig hebben in de toekomst…. máár de gemeente hier vindt dat ik het zelf moet bekostigen en beschouwen als investeren in mijn kind….. ik wilde een pgb om de kosten (deels) te dekken. Heeft u tips dit alsnog voor elkaar te krijgen? Onder welke code zou dit vallen in het lijst van wat wel / niet mag… en waar vind ik zo’n lijst?
  Bedankt!

 14. Mijn zoon is 3 jaar en mag binnenkort naar ‘babbel’ van Pento Audiologisch Centrum omdat hij nog niet kan praten. (Van woorden vaak de 1e paar letters) en een paar 2 woordzinnen.
  Hij gaat hier dan 3 ochtenden in de week naar toe.
  Kan ik een PGB of CIZ voor hem krijgen vanwege de extra kosten?

  Kosten: (Ik moet mijn werk opgeven, dus missen we inkomen, reis en parkeerkosten naar en van de praatgroep Babbel, tevens vaker bezoek van huisarts en KNO)

 15. Mijn zoon van 13 heeft recidiverende depressie stoornis en mijn ander zoon van 12 heeft ADD en ASS. Hierdoor zijn beide extra ondersteuning van mijn kant nodig en de zoon met ADD en ASS zelfs extra omdat hij dagelijkse handelingen zonder hulp niet kan uitvoeren en sociaal-emotioneel gezien functioneert op een leeftijd van een 7 a 8 jarige. Zou voor beide zonen een PGB ook toegewezen kunnen worden?

 16. Beste,
  Ik heb een zoon van 8 jaar die adhd heeft en op het speciale basissonderwijs zit daarnaast heb ik nog een zoontje van 3,5 die hoogst waarschijnlijk ook adhd heeft de peuterspeelzaal heeft voor hem al een indicatie afgegeven voor 4 ochtenden in de week ,inplaats van 2.
  Ik ben zelf chronische ziekte heb de ziekte van chron heb de zorg van de kinderen voorleddig op mij. Ik kan door ziekte niet werken maar ook doordat ik de hele dag met mijn kinderen bezig ben die nu nog op 2 verschillende scholen zitten en verschillende tijden hebben. Mijn oudste zou het ook niet redden op de buitenschoolse opvang, dat is veel te veel voor hem teveel prikkels en veranderingen. Jongste geld precies het zelfde. Ik heb geen hulp geen oppas en kom af en toe niet toe aan mijn eigen afspraken in het ziekenhuis.
  Is het mogelijk voor mij een pgb aantevragen? Mvg wendy

 17. Mijn hart breekt als ik dit allemaal lees ben zeer ontdaan, geef niet op wees niet verdrietig dit voelen ze feilloos aan mama papa blij de kids ook niemand heeft beweerd dat de wereld eerlijk in elkaar steekt en makkelijk al helemaal niet wij moeten heil vinden bij elkaar en elkaars ervaringen met elkaar delen we hebben geef GGZ nodig maar mensen die ons begrijpen we willen geen medelijden wij willen medeleven en een knuffel een schouderklopje en ik hou van jou!!!!!hoop jullie een beetje opgevrolijkt te hebben gr Brigitte

 18. wij hebben een dochter van 16 die op speciaal onderwijs zit, school geeft zelf aan dat ze daar niet op haar plek zit ze heeft teveel begeleiding nodig en kunnen haar die niet geven dus gaat ze 3 keer per week 2 uur naar school tot er dagbesteding gevonden gaat worden maar zal niet makkelijk worden, zij is chronisch vermoeid, heeft nld en add en autistische kenmerken, is het mogelijk om voor haar een pgb aan te vragen, ik kan niet meer werken omdat zij continu thuis is en ook niet alleen kan blijven omdat ze a geen gevaren ziet, geen tijdsbesef heeft en ook angstig is als ze alleen is , kan een ouder zich ook laten uitbetalen door pgb ?

 19. Goedemiddag

  Mijn zoontje is 2 jaar en we zijn door observaties en behandelingen er achter gekomen dat hij regulatie stoornis heeft en vooral op het gebied van eten slapen en emoties. Zijn 1e jaar zat ie op een kinderdagverblijf maar dat ging niet goed. Hij at en dronk niks hij sliep niet en thuis kon hij alleen nog maar huilen. Ik ben gestopt met werken omdat zijn gezondheid er ook onder leed. Ernstige ondergewicht. Nu ik thuis met hem zit en veel rust en regelmaat bied gaat het wat beter. 1 uitstapje per dag is de max. Zou ik hiervoor ook pgb aan mogen vragen?

 20. Mijn zoon is bijna 24 jaar. Hij heeft ADD met daarbij behorende angststoornis en depressies. Naar school gaan is een zware opgave…zeker als hij weer een tijdje depressief is geweest. De angststoornis doet dan weer zijn werk. Ook werken is heel moeilijk voor hem. Hij gaat naar de psycholoog. We maken ons zorgen om zijn toekomst. Kunnen we in zo’n geval ook pgb aanvragen?

 21. Goedemiddag,

  Is het mogelijk om PGB voor mijn dochter aan te vragen, 14 jaar, ASS diagnose, en het PGB in te zetten om mijzelf (moeder) uit te betalen voor de opvang op de dagen dat ze niet naar school gaat (nu ruim een jaar thuis van school).
  Ik ben naast haar moeder namelijk ook opgeleid jeugdhulpverlener van oorsprong. Daarbij kan ik de dagen die ik haar thuis opvang niet benutten voor het verstevigen van mijn economische positie als alleenstaande moeder, door meer te gaan werken.

  Tot slot, is het ook mogelijk om met terugwerkende kracht uitbetaald te worden vanuit een PGB? De diagnose is namelijk pas recent gesteld, maar het gegeven dat ze thuis is van school (vanwege die diagnose) en ik haar al die tijd al zelf opvang voor een aantal dagen per week, bestaat al bijna een jaar nu.

  Ik hoor graag of hier mogelijkheden zijn en hoe ik dit moet aanpakken, bij voorbaat dank
  Hartelijke groet,

  Marjolein

 22. Hai.
  Mij zoon heeft ADHD zit op speciaal onderwijs dat gaat wel goed met ze medicatie maar thuis heeft hij geen medicatie en krijg hij ze rebound van school thuis.
  Dan komen vaak de gedragsproblemen omhoog moeilijk aan te sturen en heeft een heel negatief zelfbeeld over zich zelf en vaal angst.
  Hij kost me dus erg veel energie.
  daarbij heb nog een dochter met add thuis en dat botst enorm tussen hun.
  En nog een jonger zusje die ook een temperament karakter heeft ik vraag me af of ik in aanmerking zou kunnen komen voor pgb?
  Voor water en rots training zodat hij leer niet zo negatief te zijn laag zelf beeld te hebben en te leren hoe die met ze gevoelen kan om gaan.
  Ik wil heel graag dat hij leert met ze gevoelens zelfbeheersing en agressie om te gaan.
  Met andere dochter leeft heel erg in haar eigen wereld en erge concentratie problemen op school en zowel thuis.

 23. Hallo,

  Ik ben stiefmoeder van 2 kinderen (1 zoon 10 jaar ADHD en ASS/ Dochter 6 jaar ADHD)
  Ze hebben geen biologische moeder meer omdat ze helaas is overleden. Zelf heb ik ook nog 2 kinderen.

  Voor mijn stiefzoon krijgen we PGB. Ik heb namelijk destijds mijn baan opgezegd om zorg te dragenv oor hem. Nu is mijn vraag of wij ook PGB voor mijn stiefdochter kunnen aanvragen? Ze hebben ontzettend (onuitputtelijk) veel aandacht nodig. Naar een BSO is ondenkbaar.
  Wij krijgen nu IPG thuis en werken zou mooi zijn, maar met alle afspraken Logopedie, ergo etc ondenkbaar als je een groot gezin hebt.

  Aangezien de biologische moeder niet meer leeft is deze vraag altijd lastig. Maar maak ik kans op een PGB?

 24. mijn zoon van 16 met asperger wilt bij mij blijven wonen, wilt naast mij geen enkele hulp accepteren, nu hoorde ik van iemand dat hij pgb kan aanvragen om mij in te kopen omdat ik voor hem zorg, aanhoor, stappen onderneem voor hulp om te praten. ik ben alleenstaande moeder, geen vader in beeld. ik wilde weten of dit klopt dat hij dat kan doen en zo ja welke stappen hij dus ik moet nemen om die pgb te krijgen

 25. Hai ik ben haidy heb een dochter met pddnos 15 jr .Is erg teruggetrokken en heeft het moeilijk et de scheiding van bijna een jaar, wilt door t gedrag van de vader niet naar hem. Er is angst ,onzekerheid en veel twijfel. Kan niet zonder mij . Heeft veel wisselende stemmingen. Ik deed de nachte maar hier kan ik het niet meer doen. Zijn beld tot 3u in de nacht en daarna slapen.zij wilt ook niet dat ik meer nachten ga doen. Zij voelt zich erg veilig als ik er ben. Kan ik hier voor een pub krijgen om mijn misgelopen gelden en op te vangen waardoor bij dingen met haar kan ondernemen.

 26. Hallo ik heb een dochter van 19 zij is gediagnosticeerd slechtziende 15%…….vanaf haar 14 jaar was het ziekenhuis in en ziekenhuis werd toen gezegd het is pubertijd…….pas op haar 18de werd er gezegd dat zij niet meer dan 15% ziet………zij is niet helemaal blind ……maar ze ziet weinig……als zij loopt kan zij de diepte niet zien……heeft ze kans op pgb

 27. Goedemorgen me dochter is slechtziend -16,25 -6,25 en zwakbegaafd ze zit op speciaal voorgezet onderwijs heb ik recht op PGB
  Want ik heb veel zorg

 28. Hallo
  Wij hebben een kleinzoon van 3,5 jaar met gedragsproblemen en om zijn moeder tot rust te laten komen hebben wij samen met haar begeleiding besloten om hem vanaf woensdagavond tot maandagmorgen bij ons in huis te nemen .
  En dus de maandagmiddagmiddag gaat hij naar school tot kwart voor 5 en dan naar zijn mama tot woensdagavond dat is hij weer bij ons.
  Hij kan nog niet zo goed getest worden omdat hij te jong is
  Maar kan ik wel pgb aanvragen omdat voor de dagen dat wij hem hebben oja en in de vakanties hebben wij hem langer bij ons en dan gaat hij met ons ook op vakantie dus willen wij pgb aanvragen

 29. mijn dochter van 12 heb hdhd en add
  dat hebben ze een jaae geleden vast gestelt en gebruik medicijnen
  nou heb ik gehoord dat ik pgb kan aanvragen maar is dat zo

 30. Hallo,
  Mijn dochter van 13 is hoogbegaafd en heeft hierdoor al vanaf de peuterspeelzaal veel problemen met en op school (paniekaanvallen, automutilatie, depressie enz enz). Inmiddels zit zij full-time thuis en is er een schooltrauma bij haar vast gesteld. Ik kan niet gaan werken nu zij full-time thuis is en zo’n trauma heeft. Kan ik nu pgb aanvragen en zo ja, op welke gronden kan ik dit dan het beste doen? Alvast bedankt

 31. hoi ik heb een nu 4 jarige dochter met aangeboren Moźaik trisomi 9 syndroom. lichaamelijk en ontwikkelings beperking. ze zit nu 3 dagen op de kdc maar thuis is ook erg zwaar met haar vooral ook hoe ik nog een kindtje hebt ze vraag erg veel aandacht anders doet ze haar zelf pijn, en sinds de bevalling loop ik met rug klachten. kan ik dan ook in aanmerking komen voor pgb???

 32. ik heb een dochter van 9 jaar met autisme en adhd.
  ik moet haar met alles helpen. kan haar niet lang alleen laten. als je haar een opdracht geeft is ze snel afgeleid en met andere dingen bezig.
  Ben dus veel met haar bezig. heb ik dan recht op pgb. ik wil geen externe hulp. maar we willen het met het gezin doen. ik weet niet of dat ook kan en mag

 33. Hallo,

  Ik heb een dochter van 9 jaar waar onlangs ADHD en La Tourette is ontdekt. Ze eist aandacht van ons 24/7 ook met het eten/omkleden/douchen heeft ze hulp nodig. Daarnaast ook nog een 2 andere kinderen waar ik ook mijn aandacht onder moet verdelen. Ons dochter heeft ook een laag IQ. Kortom er moet na school iemand thuis zijn om ons dochter te begeleiden. Kom ik als ouder in aanmerking met een Pgb? dat ik zelf minder ga werken en een paar dagen thuis voor haar kan zorgen? door de bomen zie ik het bos niet meer. HELP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *