Verslavingen

Inhoud

Verslavingen bij jongeren

Verslavingen komen helaas bij jongeren met enige regelmaat voor. Sommigen krijgen hun leven weer op de rails, anderen hebben hier meer moeite mee en komen dieper en dieper in de problemen.
Op deze pagina behandelen we verslavingen die met name voor pubers gevaarlijk zijn.

Veel heeft te maken met verleidingen en complexe interne gevoelens. Deze website pretendeert niet om heel diepzinnig in te gaan op alle vormen van verslaving.

Ook is de situatie voor elk kind anders en kunnen we onmogelijk in algemeenheden spreken.
Toch zijn er, ook bij verslavingen, veel raakvlakken met gedragsproblemen en gedragsstoornissen te vinden.

Een aantal veel voorkomende verslavingen bij jongeren:

  • Roken bij jongeren
    Roken is een veel voorkomende verslaving, die deels bij de levensfase hoort van jongeren. Dat roken ongezond is, is door veel onderzoeken bevestigd. Ook de waarschuwingen vanuit de overheid zijn duidelijk. Op deze pagina behandelen we waarom jongeren gaan roken, wat de gevolgen zijn en geven we tips voor het oplossen van een rookverslaving.
  • Gameverslaving bij jongeren
    Een gameverslaving kan ernstige vormen aannemen. Dagritmes worden grondig verstoord, waardoor veel andere problemen, sociaal isolement en problemen met de slaap kunnen ontstaan. Op deze pagina behandelen we informatie over gameverslaving en wat er aan te doen is.
  • Alcoholverslaving bij jongeren
    De meeste jongeren drinken wel eens een biertje of gaan uit. Zolang dit met mate gebeurt en niet standaard is, kan dit relatief weinig kwaad. Op het moment dat alcohol gebruikt wordt om te vluchten voor de realiteit of om problemen te verdoezelen, kan alcohol een verslaving worden. Op deze pagina behandelen we alcoholverslavingen bij jongeren en wat er aan te doen is.
  • Drugsverslaving (afhankelijkheid van softdrugs en/of harddrugs) bij jongeren
    In de puberteit experimenteren veel jongeren met drugs. Over het algemeen blijft het hier ook bij en is het relatief onschuldig. Wanneer drugs echter standaard worden, is het gevaar dat drugsverslavingen ontstaan. Bij jongeren kan dit verregaande gevolgen hebben. Op deze site behandelen we informatie over drugsverslaving bij jongeren en wat er aan te doen is.
  • Gokverslaving jongeren
    Een gokverslaving is een ingewikkelde verslaving, waarbij een patroon van liegen en manipulatie vaak op de loer liggen. Op deze site behandelen we informatie over gokverslavingen en wat hieraan te doen is.
  • Seksverslaving bij jongeren
    Een seksverslaving bij jongeren komt steeds meer voor. Seks is via internet met één klink van de muis bereikbaar. Af en toe een seksfilmpje kijken hoeft geen probleem te zijn, maar als de jongere zich erin verliest kan dit net als de andere verslavingen tot grote problemen leiden.

Een verslaving bij jongeren is iets waar professionele hulp bij nodig is. Ken je iemand in je omgeving die verslaafd is, neem dan contact op met professionele organisaties die gespecialiseerd zijn in het helpen van jongeren met verslavingsproblemen. Een huisarts of de GGZ kan je doorverwijzen.

Jongeren zijn vatbaar voor gameverslavingen (in de meeste gevallen: verslaafd aan pc of spelcomputer) In het algemeen hebben meer jongens dan meisjes hier last van, omdat jongens meer en intensiever gamen dan meisjes, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Soms wordt gamen als een soort vlucht uit het echte leven gebruikt. Dan wil het kind of de jongeren af van zijn of haar problemen. Gamen zorgt ervoor dat negatieve gedachten tijdelijk ver weg lijken en worden verdoofd.

Gameverslaving is ernstig

Een gameverslaving is geen spelletje: het is een ernstige verslaving die gepaard kan gaan met lichamelijke en psychische kenmerken. Op deze pagina hebben we meer informatie over gameverslaving verzameld.

Hoe kun je gameverslaving herkennen?

Er is geen sprake van gameverslaving als een kind een tijdje veelvuldig een bepaald spel speelt en het niet leuk vindt om op te houden. Een echte gameverslaving kun je aan een aantal symptomen herkennen.

  • het kind voelt zich eenzaam
  • het kind heeft een negatief zelfbeeld
  • er is sprake van sociale angsten
  • het kind voelt zich teneergeslagen of depressief
  • de resultaten op school of op het werk lijden eronder
  • er zijn veel ruzies met overige gezinsleden
  • het kind slaapt slecht

Een gameverslaving kan erg lijken op een gokverslaving. De impact kan dan ook behoorlijk groot zijn.

  • obsessieve gedachten (alleen maar bezig zijn met games)
  • problemen met de lichamelijke en psychische gezondheid
  • op langere termijn schade aan persoonlijke relaties, school en loopbaan

Directe gevolgen gameverslaving

Gameverslaving kan directe lichamelijke en psychische gevolgen hebben.

  • Doordat het veel op de bank of op de bureaustoel zit beweegt het kind te weinig.
  • Door de verslaving zorgt het kind niet goed voor zichzelf: het slaat maaltijden over en komt nachtrust tekort.
  • Door een lange tijd aaneengesloten te game wordt het kind erg moei.
  • Hiernaast kunnen lichamelijke problemen aan polsen, benen en armen optreden.
  • Het kind is onrustig, gespannen en snel geïrriteerd.
  • Het kind heeft gevoelens van somberheid of zelfs depressiviteit.
  • De echte wereld lijkt steeds minder echt, doordat deze verward wordt met de gamewereld.

Dat een kind of jongere veel tijd besteed aan zijn pc of spelcomputer hoeft nog niet te betekenen dat hij of zij gameverslaafd is. Uiteraard is het beter om ook eens andere activiteiten te ontplooien dan alleen binnen te zitten en te gamen. Maar van gameverslaving spreken we pas als er echt gevolgen duidelijk zijn voor de eigen gezondheid of die van de omgeving.

3 gedachten over “Verslavingen”

  1. Grappig. Toen ik 16 was, en op school zat, zag ik om mij heen ook veel verslaafden, en ook verschillende verslavingen. En wat ik vooral zie, is dat het vooral voorkomt bij jongeren die een beperking hebben, zoals autisme, of een andere beperking, laag IQ ofzo… Dat soort dingen.
    Ik heb zelf autisme, en men verwachtte van mij dat ik óók een verslaving zou ontwikkelen. Maar dit heb ik altijd op de een of andere manier weten te vermijden.
    Ik lust absoluut geen alcohol, dit heb ik vroeger smerig gevonden, en dat vind ik nu nog stééds smerig, roken vind ik stom, doe je niet. ik ben verschrikkelijk anti-drugs, ik hou absoluut niet van spelletjes op de computer, en gokken vind ik ook verschrikkelijk.
    Ik ben wel een beetje verslaafd aan internet. Zit iets te veel achter de computer op facebook te koekeloeren. Maar verder dan dat gaat het bij mij niet. Ik heb ook bewust géén smartphone/iphone/tablet. Want dan weet ik het wel!
    Typisch dat heel erg veel jongeren dat dan wél hebben… Al die verslavingen…
    Maar ik heb ook nooit van uitgaan gehouden, terwijl de meeste leeftijdsgenootjes van mij toen wel allemaal in de kroegen en disco’s zaten. Ik zit wel eens op een terrasje, met een cola met ijs en citroen, of een tosti ofzo, of een kop koffie met of zonder appeltaart(en dan zonder slagroom want ik lust geen slagroom), maar verder dan dat gaat het bij mij niet.
    Kunnen veel mensen zich denk ik niet voorstellen, maar… ik kan er niks aan doen, ik hou er gewoon niet van en ik heb er nooit van gehouden.
    Daarom verbaas ik mij extra als ik dan weer hoor, hoe verslavendgevoelig mensen met autisme en andere beperkingen zijn, en hoe vaak dat wel niet voorkomt! Waarom heb ik dat dan nooit gehad? Vind ik apart!

    1. Michelle Zonneveld

      De kans op verslaving is met autstime of een lVB groter . Omdat deze mensen minder snel de consequinties in zien van dit gedrag. De ene met een beperking is sneller beinvloedbaar dan een ander. Ook groepsdruk kan hier mee inspelen. Mensen met een beperking zeggen minder snel nee en komen sneller in de verleiding om dit te gebruiken. Wees blij dat jij dit niet hebt want het heeft ook grote gevolgen op je sociale leven.! Ik vind knap hoe jij dit zo omschrijven kan. Ik heb zelf een LVB (lichtverstandelijke beperking) Helaas sneller beinvloedbaar en kwetsbaarder dan een ander met een lVB. En Lust zeker ook een biertje en soms 1 te veel maar zeker niet verslaafd!

      Weet niet of u sociale media heeft??

      Zou graag met u in contact komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *