Quantcast
Week Tegen Pesten 2018

Week Tegen Pesten 2018: Laat je zien

Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten. Vertrouwen is daarbij van groot belang. Wederzijds vertrouwen staat centraal tijdens de Week Tegen Pesten 2018. Hier vind je meer informatie over het thema, tools voor de week en de opening op 17 september.

Vertrouwen

Als er gepest wordt in de klas, hoop je dat je leerlingen dit bij je melden. Het herkennen van signalen is namelijk best lastig. Bovendien gebeurt pesten vaak buiten de muren van het klaslokaal. Leerlingen moeten hun leraar dus in vertrouwen nemen, over de drempel durven stappen om te vertellen wat zich afspeelt in de klas. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat maar weinig gebeurt¹. Terwijl de leraar juist een grote rol speelt in de aanpak en het voorkomen van pesten2.

Daarom staat deze Week Tegen Pesten in het teken van het werken aan vertrouwen. Zodat leerlingen in het geval van pestsituaties de stap durven te zetten om naar hun leraar toe te stappen en zo een eerste beweging te maken in de aanpak van pesten.

Persoonlijke band

Uit onderzoek² blijkt dat het vertrouwen in de leraar groeit als er een persoonlijke band is tussen leerling en leraar. Als de leerling ziet dat zijn leraar betrokken is, oprechte interesse toont en hem of haar ondersteunt. Ook mede-eigenaarschap van de leerling draagt bij aan meer vertrouwen.

Hoe je dit doet? Leerlingen geven zelf de volgende voorbeelden:

  • Een praatje maken op de gang.
  • Iets over jezelf vertellen (ook als het wat minder goed gaat).
  • Leerlingen mee laten denken over de oplossing van problemen: mede-eigenaarschap.
  • Gesprekken over gevoelige kwesties vertrouwelijk behandelen; handelingen afstemmen.

Laat je zien

Dat betekent dat je jezelf mag laten zien. Niet alleen door tijd en energie te stoppen in de lesstof en het lesgeven maar ook door ruimte te maken voor het verhaal van jezelf en je leerlingen. Contact te maken, elkaar beter leren kennen als mens. Zodat leerlingen weten dat ze je kunnen vertrouwen en ze eerder naar je toe zullen komen als er iets speelt. Laat je zien!

‘Het is niet onze taak als opvoeders om de wereld van onze kinderen te perfectioneren maar om ze vertrouwen en liefde te geven.’ – Brené Brown

Tips & tools

Net als elk jaar bieden we vanaf 10 september tips en tools waarmee je direct aan de slag kunt in de klas. We streven ernaar om het zo open mogelijk te maken zodat je zelf bepaalt hoe je dit materiaal inzet. En altijd zo praktisch en direct toepasbaar. Heb je opmerkingen over of aanbevelingen op ons materiaal? Ook dat horen we graag!

Opening op obs Waterrijk

Op maandag 17 september is de  feestelijke opening van de Week Tegen Pesten 2018 op OBS Waterrijk in Utrecht onder leiding van presentator Anne-Mar Zwart. In aanwezigheid van 150 basisschoolleerlingen geeft minister voor Basis- Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob, het startsein voor de week waar meer dan duizend scholen in Nederland aan meedoen.

De minister gaat met leerlingen in gesprek over het thema van de week aan de hand van de trailer van de film Helemaal alleen. Deze film is speciaal voor de Week Tegen Pesten 2018 gemaakt door de van YouTube bekende vloggende Meester Yasin. Tot slot is er een optreden van ‘Avant Garde Collective’, winnaars van het tv-programma Time to Dance 2018. Daarna kunnen schoolklassen de livestream van de Anti Pest Club volgen van 10.45-11.00 uur. Anne-Mar Zwart presenteert dagelijks de livestreams vanuit een schoolklas. Daarbij zijn de kinderen uit de uitzending aanwezig. Via de chat kunnen scholen vragen stellen en na afloop meedoen aan een opdracht tegen pesten.


Beau Oldenburg: Proefschrift ‘Pesten op school: de rol van leerkrachten en klasgenoten’

Onderzoek: Wat werkt tegen pesten?

Kennisplatform Integratie & Samenleving: Publicatie ‘Vertrouwen van jongeren in instituties’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *