Goede begeleiding dyslexie
Als kinderen op de basisschool moeite hebben met lezen en schrijven dan volgt er vaak al gauw een onderzoek om te kijken wat hier de oorzaak van kan zijn. Dyslexie is dan ook een diagnose die bij 1 op de 10 leerlingen wordt gesteld. Er zijn verschillende tests ontwikkeld om dyslexie vast te kunnen stellen en de begeleiding van dyslectische leerlingen in het basisonderwijs is vrij goed. Ook in het voortgezet onderwijs is er aandacht voor dyslexie en worden er voorzieningen getroffen om leerlingen met dit probleem zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die leerlingen met dyslexie helpen zo gemakkelijk mogelijk met hun handicap om te gaan.
Niet of nauwelijks aandacht voor dyscalculie
Als kinderen echter problemen vertonen met rekenen, dan wordt er niet of nauwelijks op zoek gegaan naar een mogelijke oorzaak van dit probleem. Het gebrek aan rekenvaardigheid wordt vaak geweten aan een beperkt niveau van de leerling en een stoornis of leerprobleem wordt hier vaak niet aan gekoppeld. Het komt dan ook maar zelden voor dat er dyscalculie bij een leerling geconstateerd wordt.
Dyscalculie komt uit het Grieks/Latijn en is een vrije vertaling van slecht kunnen rekenen. Kinderen die slecht kunnen rekenen krijgen vaak het predicaat dom, ongeïnteresseerd en lui, terwijl zij er echt niets aan kunnen doen dat zij niet kunnen rekenen. Ook zien we vaak dat er andere leerstoornissen van toepassing zijn op leerlingen met dyscalculie. Maar dyscalculie hoeft niet gepaard te gaan met een lage intelligentie. Het komt namelijk ook voor bij mensen met een gemiddeld of bovengemiddeld IQ.
Oorzaken dyscalculie
Dyscalculie heeft verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat iemand met dyscalculie een verkeerde manier hanteert of zichzelf aanleert om sommen op te lossen. Ook kan het zijn dat het rekenen niet goed genoeg geautomatiseerd wordt. Ook de herkenning van sommige cijfers en tekens kan soms een probleem zijn. Ook kan iemand die dyscalculie heeft problemen hebben met het kortetermijngeheugen, wat dan ook weer tot uiting kan komen bij andere schoolse vaardigheden.
Begeleiding dyscalculie
Waar er relatief veel aandacht is voor dyslexie is er nagenoeg geen aandacht voor dyscalculie. Er is geen tot weinig expertise op scholen op het gebied van signalering van dyscalculie, om van de begeleiding en ondersteuning maar te zwijgen. Misschien zegt het al wel genoeg dat het woord dyscalculie niet eens door de spellingscontrole van Word heen komt. Laten we maar net doen of het probleem niet bestaat, dan hoeven we er ook niets aan te doen.
Kort, verhelderend, duidelijk en begrijpelijk. Bedankt.