Quantcast

Peuters

Inhoud

De peutertijd een belangrijke periode

Peuters zijn jongere kinderen tussen de 1 jaar en ongeveer 4/5 jaar.
De peutertijd is niet helemaal op leeftijd in te delen, maar is een belangrijke periode in de ontwikkeling van een kind.

In de peuterperiode leren kinderen motorische vaardigheden (rollen, kruipen en lopen), maar ook fijnere motorische vaardigheden. De peutertijd is ook belangrijk voor het ontwikkelen van taalvaardigheid en sociale rollen.

Voor een peuter gebeurt er in de eerste jaren van alles. De ontwikkeling van elk kind is anders, waardoor het altijd lastig is om heel specifiek aan te geven wat een peuter moet kunnen en wat niet.
Veel peuters maken een opstandige periode mee, waarin ze erg eigenwijs kunnen zijn en ouders tot wanhoop kunnen drijven.

Peutertijd

De peutertijd duurt een aantal jaar. In deze periode worden kinderen zindelijk, leren ze lopen en leren ze sociale basisvaardigheden. Peuters maken in grote lijnen dezelfde ontwikkelingen door, maar onderling zijn de verschillen groot.
Bij het consultatiebureau wordt vaak nuttig advies gegevens aan ouders van peuters.

De ontdekkende fase

Veel peuters hebben een ontdekkende fase in hun peuter-tijd, waarbij alle voorwerpen in huis mogelijke uitdagingen zijn voor je peuter, maar gevaarlijk voor jou als ouder.
Voor een peuter zal een stopcontact nog niet veel gevaar opleveren, maar als oplettende ouder heb je natuurlijk snel door dat een stopcontact in combinatie met peuters, geen goede combi is!

Let dus vooral in de ontdekkingsfase heel goed op je peuter. Sluit traphekjes altijd goed, laat ze niet te lang alleen, zorg dat alle schoonmaakmiddelen veilig opgeborgen zijn en laat je peuter nooit alleen met huisdieren.

Peuters en school

In Nederland gaan veel peuters al voor ze naar de basisschool gaan, naar de kleuterschool of naar een dagopvang.
Dit is vooral belangrijk omdat peuters op die manier sociale vaardigheden opdoen en minder last van scheidingsangst krijgen. Ze worden over het algemeen sociaal weerbaarder en bloeien op van hun tijd op de peuterschool of dagopvang.

Voor een peuter is contact en regelmatig bij de ouders zijn erg belangrijk, maar over het algemeen kan het bezoeken van een kleuteropvang geen kwaad.

Peuters en uittesten

Peuters zijn absolute sterren in het uittesten van hun omgeving en hun ouders.
Door oorzaak en gevolg te koppelen, leren peuters veel over de wereld waarin ze terecht gekomen zijn. Dit betekent natuurlijk ook dat ze elke reactie moeten testen.

Consequent zijn, duidelijke opdrachten geven en vooral je niet druk maken zijn hierbij onontbeerlijk.
Je kind zal ongetwijfeld wel eens heel veel uittesten, waardoor het lijkt of er geen eind aan komt, maar uiteindelijk, als een kind maar telkens dezelfde reactie krijgt, leert het kind op die manier rekening te houden met zijn omgeving en sociale signalen op te vangen.

Peuters en een veilige omgeving

Peuters leren dagelijks van de mensen om hun heen.
Opgroeien in een stabiele en veilige omgeving met warmte, liefde en rust is enorm belangrijk. Een peuter heeft vaak veel vragen en ontdekt de wereld nog.

Een geduldige houding helpt bij de ontwikkeling van je peuter tot een gelukkig en evenwichtig kind.

Meer informatie over:
– Peuters (algemene informatie)
– Ontwikkeling peuters
– Activiteiten peuters
– Gedragsproblemen peuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *