Quantcast

Oorzaken pesten

Inhoud

Pesten zit ingebakken

Pesten is een veelvoorkomend probleem, zowel bij kinderen als volwassenen.

Pesten lijkt ingebakken te zijn in de bouwstenen van een mens, waardoor het interessant wordt om te proberen te achterhalen waar pesten vandaan komt, wat de oorzaken van pesten zijn. Het is van groot belang om te weten wat de oorzaken van pesten zijn, om op die manier iets tegen pesten te kunnen doen. Kennis is macht geldt zeker ook hier.

Oorzaken pesten

Wat zijn dan de belangrijkste oorzaken van pesten? De belangrijkste zijn de volgende:

  • Iemand ziet er anders uit: mensen vertonen vaak een reactie op anderen die er anders uit zien. Of het nou is omdat iemand rood haar heeft of een bril, opvallen is, zeker bij kinderen, niet altijd positief. Dingen die anders zijn vallen op, waardoor kinderen geneigd zijn die persoon in een hokje te plaatsen en een oordeel te vellen op basis van een idee dat ze hebben. Als je heel stevig in je schoenen staat, zullen pesters weinig grip op je krijgen.
  • De rode lap: pesten bij kinderen begint altijd onschuldig. Door bepaalde reacties kunnen eenvoudige opmerkingen of plagerijen omslaan in pesten. Dit gebeurt met name als de persoon die gepest wordt, laat zien dat het hem of haar raakt. Door te huilen, boos te worden, mee te lachen of onzekerheid uit te stralen, kunnen kinderen reageren als een stier op een rode lap. Elke keer dat ze bevestigd worden dat de andere persoon moeite heeft met het pesten, zal een motivatie worden om nog meer en harder te pesten.
  • Jaloezie is vaak een onderliggende reden. Veel gepeste kinderen zijn erg intelligent, vallen op of zijn heel erg zichzelf, waardoor pesters er weinig vat op krijgen. Ook dit kan juist reacties uitlokken.
  • Meelopen: zodra de belangrijkste pester door heeft dat hij of zij aandacht krijgt van medeleerlingen als iemand gepest wordt, ontstaat er een machtspelletje. De pester zal de gepeste willen domineren en heeft daar een publiek voor nodig. Zolang dat publiek, de zogenaamde meelopers, niet ingrijpt, stijgt de macht die de pester krijgt met de dag en wordt het voor de gepeste moeilijker en moeilijker om zich staande te houden.
  • Thuissituatie van de pester: ook de thuissituatie van de pester kan van invloed zijn op pestgedrag. In een instabiele thuissituatie waarin veel problemen zijn, zal de pester veel frustratie opbouwen. Door die frustratie af te reageren op iemand die minder dominant aanwezig is, ontstaat een patroon waarin de pester bevrediging haalt uit het vergroten van zijn invloed en kruipt de gepeste steeds verder weg.
  • Meisjes pesten anders dan jongens. Jongens zijn eerder fysiek, meisjes zijn onderling gemener en kunnen verder gaan. Ingrijpen door volwassenen is eerder nodig en gewenst.

Pesten is een sociaal probleem

Zoals je merkt is pesten een ingewikkeld sociaal probleem waar niet 1-2-3 een oplossing voor is.

Zelfs als de oorzaak van pesten duidelijk is, is het moeilijk hier effectief iets aan te doen. Het belangrijkste voor iemand die gepest wordt is een vertrouwenspersoon aan wie ze kunnen vertellen wat er aan de hand is.

Houd er rekening mee dat gepeste kinderen dit over het algemeen zullen ontkennen en niet vol enthousiasme staan te springen om de hulp die volwassenen willen bieden.

Toch is het goed om pesten en de oorzaken ervan bespreekbaar te maken, zodat mensen die ergens mee zitten dit eerder naar voren durven te brengen.

Tip voor in de klas: Spijt!

Wil je in de klas aandacht besteden aan pesten? Bijvoorbeeld tijdens de nationale Week tegen het Pesten? Dan is de film Spijt! – naar het gelijknamige boek van Carry Slee – een goed hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen. In deze film zie je een aantal oorzaken van pestgedrag terugkomen. Het is een heftige film die geschikt is voor groep 7 en 8.

Script van Spijt!

Jochem heeft het niet makkelijk op school, want hij is het mikpunt van getreiter door het clubje van Sanne (Charlotte Bakker). Klassenleraar Timo (Dave Mantel) is veel te druk met populair doen voor de scholieren en grijpt niet in. Klasgenoot David (Robin Boissevain) ergert zich hieraan, maar durft er zelf ook niks van te zeggen. Dan organiseert meester Timo het klassenfeest, waar de band van David, Youssef (Brahim Fouradi), Niels (Gregory Samson) en Nienke (Fabiënne Bergmans) kan optreden. David hoopt zo indruk te maken op Vera (Dorus Witte), het leukste meisje uit zijn klas. Als dat helemaal misgaat heeft David geen oog meer voor Jochem, die te pakken wordt genomen door zijn pestkoppen. De volgende ochtend krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem ’s avonds niet is thuisgekomen…

Meer over:
– Pesten Algemeen bij kinderen en jongeren
– Oorzaken van pesten
– Gevolgen van pesten
– Tips pesten thuis en school

1 gedachte over “Oorzaken pesten”

  1. Pesten is een enorm interessant onderwerp.
    Toen ik 18 was, was mijn oordeel over pesten simpel. Zoiets als: De pester heeft geen sociale vaardigheden geleerd thuis en de gepeste (in dit geval ondergetekende) is eigenlijk te lief en bijt niet van zich af. Ik had vrij snel door dat beiden een rol hebben en er niet zoiets is als “schuld” en door deze indeling was het lekker overzichtelijk.
    Zoals vaak met de wereld, is het zelden zo simpel.
    Nadat ik me verdiept had ik psychologie, sociologie en pesten an sich, werd mijn beeld genuanceerder.

    Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat de pester en ik eigenlijk enorm op elkaar lijken, iets dat mijn moeder altijd beweerd had maar ik liever niet geloofde. Doordat ik met haar bevriend raakte, veranderde er iets wezenlijks in mijn mening en leerde ik ook haar stuk anders te zien.

    In een blog schreef ik dat we allemaal gekwetste mensen zijn op zoek naar liefde.
    Als het gaat over pesten gaat dat met zekerheid ook op. ZOWEL voor de gepeste als de pester.
    Zo kom ik aan de volgende 2 beweringen:
    – Misschien hebben beide wel een thuissituatie waarin ze het gevoel hebben te moeten overleven (door bv weinig emotionele verbinding).
    – Misschien is het wel zo dat beiden niet zo lekker in de groep passen (misschien wel door diezelfde thuissituatie).
    De rol ‘gepeste’ zou een reactie kunnen zijn op beide beweringen, net zoals de rol ‘pester’ daar een reactie op kan zijn.

    Deze theorie is in mijn situatie met zekerheid van toepassing weet ik nu. Zou dat voor meer mensen gelden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *