handen

Praktische aanpak, training (ouders en leraren) en tips ODD

Training voor ouders, leraren en andere hulpverleners

Voor de ouders zijn er trainingen waarbij ze kunnen leren hoe ze moeten omgaan met hun kind. Er wordt onder andere informatie gegeven over het geven van positieve aandacht.

Voor de leraren en hulpverleners zijn er ook trainingen waarin ze leren hoe ze moeten omgaan met kinderen met ODD. Ze krijgen uitleg over de achtergronden van ODD, hoe ze positieve aandacht moeten geven en hoe ze moeten straffen en belonen.

Het straffen en belonen kan via drie systemen:

 • ‘home-token’-systeem, hierbij wordt bij goed gedrag een punt gegeven en bij een aantal punten is er iets leuks aan verbonden.
 • ‘respons cost’-systeem, hierbij worden ook punten gegeven, maar worden deze weer afgetrokken als straf.
 • time-out-systeem, hierbij wordt bij slecht gedrag een plek aangewezen waar ze moeten blijven voor een bepaalde tijd om even tot zichzelf te komen.

Praktische aanpak en tips voor ouders met een kind met ODD

 • Laat duidelijk merken dat je het opstandige gedrag niet accepteert. Geef daarbij ook aan welk gedrag je wél wilt zien van je kind.
 • Probeer met behulp van een beloningssysteem het gewenste gedrag van het kind op te roepen. Door positief gedrag te benoemen, te oefenen, zelf te laten opschrijven wat goed gaat. Het ongewenste gedrag kan gestopt worden door begrenzing. Stel duidelijke regels aan het gedrag.
 • Stel je kind verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Maak hem bewust van keuzes die hij maakt en bespreek deze. Bespreek ook alternatieven. Stel hem ook verantwoordelijk voor de gevolgen en vraag je kind hoe hij deze problemen op denkt te lossen.
 • Je kind heeft problemen met het reguleren van zijn emoties. Probeer zijn gedachten te herstructureren, zodat dit beter gaat. Leg je kind uit dat hij het gedrag van anderen te negatief inschat.
 • Leer je kind zich te verplaatsen in anderen: laat hem zien en ervaren wat het effect van bepaald gedrag op iemand is.

Meer over:
ODD: Algemeen – Kenmerken – Diagnose
Gevolgen ODD (voor het kind, de ouders en omgeving)
Behandeling ODD
Praktische aanpak, training (ouders en leraren) en tips

2 reacties
 1. jolanda

  Na 14 jaar is er bij mijn zoon eindelijk een diagnose gesteld: ODD. Fijn natuurlijk maar daar stopt het dan ook mee. Geen hulp of wat dan ook hoe nu verder met hem om te gaan. Vorig jaar is hij gestopt met school en ook nu staat hij op het punt van opgeven. Ik weet het gewoon niet meer.

  • joyce

   Hoi,
   Ik heb ook een dochter van 14. Zij heeft de diagnose ADHD sinds haar 5 jaar.Sinds haar 7 is dit ook bevestigd door de neuroloog (vroeger mocht dit niet) en krijgt ze Rilatine.
   Echter na al deze jaren en ook therapie bij CGG werden de problemen steeds erger. Vooral in omgang met klasgenoten, thuis met broer en zussen. Wij zijn ook nog een nieuw-samengesteld gezin met co-ouderschap. Gisteren weer een slecht rapport gehad en weer veel problemen met klasgenoten. Er is ons aangeraden om na de paasvakantie contact op te nemen via het CLB om naar een oplossing te zoeken.
   Haar papa wil haar graag uit het huis en het liefst naar een speciale instelling. Ik wil dit niet want het is en blijft mijn kind. Ik vond deze informatie over ODD en dit beschrijft helemaal onze dochter. Ik wil dan ook proberen om tot haar door te dringen maar dat is heel moeilijk want volgens haar zijn het alle anderen die vijandig zijn en niet zij.Ik leef met je mee en ik blijf zoeken en hopen op beterschap want ook de andere kinderen hier leiden enorm onder haar gedrag. Nog veel succes en vooral niet opgeven hé.
   Groetjes Joyce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Nieuwsbrief