handen

Agressiviteit

Agressie

Agressie is een veelvoorkomend probleem, wat binnen een gezin voor veel spanningen en problemen kan leiden.

We spreken van agressie wanneer de grenzen van iemand anders worden overschreden, een kind aan de andere bewust schade wil berokkenen of als een kind met woede iets probeert te bereiken.

Agressie kan een patroon in iemands leven worden, met name als het kind merkt dat het iets kan bereiken met zijn agressieve gedrag, bijvoorbeeld macht of kan verhullen dat het iets niet durft of kan.
Agressie wordt niet beschouwd als een emotie, maar als een aangeleerde gewoonte (afgekeken c.q. “geleerd” van anderen, bijv. ouders).

Agressiviteit komt in veel gevallen voort uit onbewuste en onderbewuste dingen en uit zich ofwel in verbaal agressief gedrag ofwel in fysiek agressief gedrag. Een combinatie komt ook vaak voor.

Agressie bij kinderen

Agressie kan plaatsvinden bij hele jonge kinderen, vaak in de vorm van frustratie, veel schreeuwen en ander aandachttrekkend gedrag. Ook komt agressie veel voor bij pubers.
Meisjes zijn met name verbaal agressief, terwijl jongens eerder fysiek/dreigend agressief gedrag vertonen.

Belangrijk om te beseffen is dat agressie een probleem is dat niet eenvoudig op te lossen is en dat agressie vaak een combinatie is van frustratie, erfelijkheid, sociale status en leefpatronen.

Meer over:
– Agressie: Algemeen
– Kenmerken en oorzaak van agressie bij jonge kinderen
– Is agressie te voorkomen?
– Tips voor het omgaan met agressie (voor ouders, school en kinderen)

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Nieuwsbrief