Quantcast

Tips ADD

Inhoud

Psycho-educatie

In eerste instantie is het belangrijk dat het kind, maar vooral ook de ouders weten wat ADD precies inhoudt.

Je moet begrijpen dat de hersenen van het kind anders werken en dat het niks met de manier van opvoeden te maken heeft. Vaak verwijten ouders zichzelf dat ze het niet eerder gezien hebben of hebben ouders moeite om precies te begrijpen wat ADD inhoudt.

Inmiddels is gelukkig heel veel informatie over ADD te vinden. Het is belangrijk om deze informatie met je kind te delen en het kind hierbij te betrekken door zoveel mogelijk uitleg proberen te geven.

Begeleiding

Kinderen met ADD kunnen begeleid worden om met hun beperkingen om te leren gaan. Ook kunnen ze begeleid worden in die dingen die ze niet aan kunnen leren. Zo kan er structuur aangebracht worden in hun leven, zodat ze minder chaos hoeven te ervaren.
Ook het gezin kan problemen ervaren door het kind met ADD. Soms kan er ook begeleiding in huis plaatsvinden, zodat iedereen zijn plekje kan vinden in deze situatie.

Medicatie

Er bestaan medicijnen die de chaos in het hoofd van het kind met ADD minder kunnen maken. Voor elk kind is de uitwerking anders. Samen met een arts/psychiater kun je onderzoeken welk soort medicijn het beste aanslaat bij je kind.

Contact met andere kinderen met ADD

Kinderen met ADD kunnen zich anders voelen dan andere kinderen. Ze worden soms ook niet begrepen en kunnen een buitenbeentje worden.
Soms is het goed voor zo’n kind om in contact te komen met andere kinderen die hetzelfde probleem hebben. Ze kunnen hun ervaringen delen en voelen zich begrepen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen.

Psychotherapie

Kinderen met ADD hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Dat komt doordat ze vaak worden veroordeeld om wie ze zijn, terwijl ze daar niks aan kunnen doen. Met behulp van psychotherapie kan er gewerkt worden aan het zelfbeeld van het kind. Samen met een hulpverlener wordt er dan gekeken naar de voordelen van het hebben van ADD en van daaruit wordt de persoonlijkheid van het kind verder ontwikkeld. Het kind leert dat het zich niet altijd hoeft aan te passen aan de anderen, maar dat anderen ook rekening kunnen houden met hem.

Tips voor het omgaan met een kind met ADD

Zorg dat er duidelijke (huis)regels voor het kind zijn.

  • Geef korte en duidelijke opdrachten, zodat het voor het kind te overzien is. Help je kind het overzicht te bewaren.
  • Maak leerstof en opdrachten duidelijk door het visueel te maken, bijvoorbeeld door middel van tekeningen en kleuren.
  • Geef het kind zelfvertrouwen.
  • Zorg voor structuur en regelmaat in het leven van je kind. Ook als het kind zelf mag bepalen wat het doet, moet je zorgen dat het overzichtelijk blijft voor je kind.
  • Bereid je kind voor op nieuwe omgevingen.
  • Geef je kind de ruimte om zelf creatief bezig te zijn en zich terug te trekken op zijn eigen plekje als het daar behoefte aan heeft.
  • Spreek rustig en met zachte stem tegen je kind.
  • Geef het kind op school extra tijd als het dat nodig heeft. Doordat de concentratie minder is, zal het meer tijd nodig hebben om een taak af te maken.
  • Train je kind om te leren concentreren op de momenten dat het echt nodig is. Dit kun je doen door bij belangrijke dingen vooraf aan te geven dat het belangrijk is. Zo kan je kind prima leren opletten op de juiste momenten.
  • Geef je kind na afloop de ruimte om dingen rustig te verwerken en verwacht niet direct een reactie.

Meer over:
ADD: Algemeen
Oorzaken en prognose ADD
Kenmerken ADD (en verschillen met ADHD)
Diagnostiek ADD
Tips voor het omgaan met ADD (voor ouders, school en kinderen)

2 gedachten over “Tips ADD”

    1. De informatie op deze website is op zich grotendeels ook bruikbaar voor twintigers echter richten wij ons met name op kinderen, ouders en verzorgers..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *