Quantcast

Oorzaken en prognose autisme

Inhoud

Oorzaken en prognose van (klassiek) autisme

De precieze oorzaak van autisme is niet bekend. Maar waarschijnlijk spelen psychische, fysiologische en sociologische factoren een rol bij het ontstaan van autisme. Ook zou het kunnen dat autisme ontstaat door een infectie.

Op autisme lijkend gedrag komt ook voor bij kinderen met het fragiele-X-syndroom (een genetische stoornis, veroorzaakt door een afwijkend X-chromosoom en gekenmerkt door geestelijke ontwikkelingsachterstand), fenylketonurie (een aangeboren stofwisselingsdefect) en virale encefalitis (door een virus veroorzaakte ontsteking van de hersenen).

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over een mogelijk verband tussen het BMR-vaccin (inenting tegen bof, mazelen en rodehond) en een verhoogd risico op autisme. Voor een dergelijk verband bestaat echter (nog) geen sluitend wetenschappelijk bewijs.

De ontwikkeling van kinderen met autisme

De ontwikkeling van een normaal kind verloopt over het algemeen soepel en voorspelbaar. Bij kinderen met autisme is dit anders. De ontwikkeling op bepaalde gebieden kunnen nog wel eens met horten en stoten verlopen. Sprints worden afgewisseld met perioden van stilstand.
Wel is het zo dat het kind zich blijft ontwikkelen en dat de verschillende vaardigheden wel degelijk tot ontwikkeling komen. Soms worden daarbij fases overgeslagen. In sommige gevallen is het mogelijk dat kinderen die al iets geleerd hebben, die taalvaardigheden weer verliezen. Dat is vooral het geval bij laag functionerende autisten.

De cognitieve ontwikkeling

Ongeveer 70% van alle kinderen met autisme functioneren op een verstandelijk gehandicapt niveau. Zij hebben dan dus een dubbele handicap. Andere kinderen met autisme blijken (op bepaalde gebieden) wel begaafd te zijn. Te denken valt aan gevoeligheid voor muziek, gigantisch goed legpuzzels kunnen maken of een super goed geheugen hebben voor getallenreeksen, speciale gebeurtenissen of details van situaties die ze hebben meegemaakt.
Kinderen met autisme hebben meestal een redelijk goed ruimtelijk inzicht. Op taalgebieden scoren zij vaak een stuk lager.

Prognose voor kinderen met autisme

Kinderen met autisme blijven in de meeste gevallen de rest van hun leven in meer of mindere mate gehandicapt. Als ze rond de 20 jaar oud zijn hebben ze het vaak erg moeilijk. Een klein deel van de kinderen met autisme kunnen zich zo ontwikkelen dat ze geheel zelfstandig kunnen leven. De helft van deze kinderen kinderen ontwikkelen uiteindelijk goede verbale vaardigheden en kunnen goed duidelijk maken wat ze willen en voelen. De kinderen die goed functioneren kunnen zich het beste ontwikkelen en leren ook om op een begrijpelijke manier te praten. Alle andere autistische kinderen zullen hun hele leven begeleiding en bescherming nodig hebben. Ze kunnen dan op een gegeven moment niet meer thuis wonen en worden dan opgenomen in kleine leefeenheden, tehuizen of speciale instellingen.

Meer over:
– Autisme: Algemeen
Kenmerken van autisme
– Oorzaak en prognose van autisme
– Diagnostiek autisme
– Tips voor het omgaan met autisme (voor ouders, school en kinderen)

4 gedachten over “Oorzaken en prognose autisme”

 1. Wat mij erg stoort is dat mensen vaak de term “autist” en “autisten” gebruiken, je bent een persoon met eigen karakter en je HEBT autisme, je BENT geen autist.

  1. Bedankt voor uw reactie.

   Feitelijk is autist (of autisten) een juiste bewoording. Volgens het Groene Boekje en Woordenlijst Nederlandse Taal is de betekenis van autist “iemand die autistisch is” of “iemand die aan autisme lijdt”.

   Maar wij begrijpen uw gevoelens bij het woord volledig en het gebruik van het woord autist komt vaak weinig respectvol over. Wij spreken in onze artikelen over autisme dan ook bij voorkeur over autisme of bijvoorbeeld kinderen met autisme.

   1. Een ‘autist’ staat inderdaad in het woordenboek, maar roept negatieve gevoelens op. Daarom spreekt met de dag van vandaag (met respect voor de persoon) over een persoon met autisme, zoals je ook praat over een persoon met dementie, geen demente. Dat komt te neerbuigend over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *