handen

Verslavingen

Verslavingen bij jongeren

Verslavingen komen helaas bij jongeren met enige regelmaat voor. Sommigen krijgen hun leven weer op de rails, anderen hebben hier meer moeite mee en komen dieper en dieper in de problemen.
Op deze pagina behandelen we verslavingen die met name voor pubers gevaarlijk zijn.

Veel heeft te maken met verleidingen en complexe interne gevoelens. Deze website pretendeert niet om heel diepzinnig in te gaan op alle vormen van verslaving.

Ook is de situatie voor elk kind anders en kunnen we onmogelijk in algemeenheden spreken.
Toch zijn er, ook bij verslavingen, veel raakvlakken met gedragsproblemen en gedragsstoornissen te vinden.

Een aantal veel voorkomende verslavingen bij jongeren:

 • Roken bij jongeren
  Roken is een veel voorkomende verslaving, die deels bij de levensfase hoort van jongeren. Dat roken ongezond is, is door veel onderzoeken bevestigd. Ook de waarschuwingen vanuit de overheid zijn duidelijk. Op deze pagina behandelen we waarom jongeren gaan roken, wat de gevolgen zijn en geven we tips voor het oplossen van een rookverslaving.
 • Gameverslaving bij jongeren
  Een gameverslaving kan ernstige vormen aannemen. Dagritmes worden grondig verstoord, waardoor veel andere problemen, sociaal isolement en problemen met de slaap kunnen ontstaan. Op deze pagina behandelen we informatie over gameverslaving en wat er aan te doen is.
 • Alcoholverslaving bij jongeren
  De meeste jongeren drinken wel eens een biertje of gaan uit. Zolang dit met mate gebeurt en niet standaard is, kan dit relatief weinig kwaad. Op het moment dat alcohol gebruikt wordt om te vluchten voor de realiteit of om problemen te verdoezelen, kan alcohol een verslaving worden. Op deze pagina behandelen we alcoholverslavingen bij jongeren en wat er aan te doen is.
 • Drugsverslaving (afhankelijkheid van softdrugs en/of harddrugs) bij jongeren
  In de puberteit experimenteren veel jongeren met drugs. Over het algemeen blijft het hier ook bij en is het relatief onschuldig. Wanneer drugs echter standaard worden, is het gevaar dat drugsverslavingen ontstaan. Bij jongeren kan dit verregaande gevolgen hebben. Op deze site behandelen we informatie over drugsverslaving bij jongeren en wat er aan te doen is.
 • Gokverslaving jongeren
  Een gokverslaving is een ingewikkelde verslaving, waarbij een patroon van liegen en manipulatie vaak op de loer liggen. Op deze site behandelen we informatie over gokverslavingen en wat hieraan te doen is.

Een verslaving bij jongeren is iets waar professionele hulp bij nodig is. Ken je iemand in je omgeving die verslaafd is, neem dan contact op met professionele organisaties die gespecialiseerd zijn in het helpen van jongeren met verslavingsproblemen. Een huisarts of de GGZ kan je doorverwijzen.

Schrijf als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Nieuwsbrief