Quantcast

Tips beelddenken

Inhoud

Algemene behandeling en begeleiding

De beelddenker kan begeleid worden in zijn manier van denken en dit om te zetten naar taal.

Hiervoor kan de zogenaamde ‘woord-beeldmethode’ worden gebruikt.
Bij deze methode wordt de taalstructuur van woorden en zinnen voor het kind zichtbaar gemaakt. Zo kan het kind zien wat er gebeurt en wat het moet doen. Dit gebeurt door middel van het werken met klei. De taal wordt dan ‘drie-dimensionaal’ gemaakt.
Het kind kan beelden maken van de stof en op die manier beter onthouden.

Praktische aanpak in het onderwijs

Vaak wordt er geprobeerd om het kind anders te laten denken, maar het is juist de bedoeling dat de manier van lesgeven aan het kind wordt aangepast.

Elke beelddenker is weer anders, dus je moet echt naar het kind zelf kijken en erachter komen hoe hij het beste benaderd kan worden.
Het is belangrijk dat het kind plezier blijft houden in het leren en dat het nieuwsgierig blijft.

Tips voor ouders voor het omgaan met een kind die in beelden denkt.

  • Vertel korte verhalen, anders dwalen de gedachten van je kind af.
  • Opdrachten moeten kort, duidelijk, overzichtelijk en uitvoerbaar zijn.
  • Je kind verbruikt veel energie, omdat de wereld anders is dan de hunne. Houd je kind gerust een keer een dagje thuis.
  • Houd je kind bij zijn werk, vraag wat het moet doen. Dit is belangrijk, omdat zijn gedachten snel afgedwaald zijn.
  • Laat je kind vrij om zijn eigen te kiezen, maar begeleid hem er wel in de juiste manier te kiezen door te blijven herhalen.
  • Complimentjes geven helpt alleen als het echt gemeend is, zonder te overdrijven.
  • Heb er vertrouwen in dat je kind doet wat je vraagt. Heb geduld, de opdracht moet hij eerst even verwerken tot het tot uitvoer komt.
  • Je kind zal alles tot in de details willen weten. Geef hem ook die duidelijke uitleg, want goede redenen helpen hem op weg.
  • Heb geduld in het omgaan met je kind.
  • Je kind zal graag de wereld zo aanpassen dat het bij hem past, het moet gaan zoals hij dat wilt. Stop hem niet meteen, maar geef wel duidelijk je grenzen aan.
  • Zit niet te dicht op de huid van je kind. Zijn verzet zal dan heftiger en dwangmatiger zijn.
  • Maak duidelijke afspraken. Liefdevolle en duidelijke begeleiding waarin een consequente lijn gevolgd wordt geven je kind veiligheid en rust.
  • Doe een beroep op zijn intelligentie en probleemoplossend vermogen. Hierdoor help je hem vooruit te komen.

Meer over:
– Beelddenken: Algemeen
– Herkennen en signaleren van beelddenken
– Kenmerken van beelddenken
Ondersteunend onderwijs beelddenken
– Tips voor het omgaan met beelddenkers (voor ouders, school en kinderen)

2 gedachten over “Tips beelddenken”

  1. Karin van der Huls

    één van onze zoons is beelddenker. Wij (als ouders zijnde) hadden in de gaten dat hij problemen had met rekenen, klok kijken en andere vaardigheden, hij was echter héél goed in geschiedenis, waarschijnlijk omdat hij daar een filmvoorstelling bij kon maken. Een dame die bijles gaf herkende het en zodoende hebben we een “beelddenk-cursus” kunnen volgen, die onze zoon structuur gaf in het anders plaatsen van de informatie in zijn hoofd (in vakjes) waardoor hij na regelmatig oefenen beter mee kon op school, hij had inmiddels al een behoorlijk negatief zelfbeeld gekregen en dacht dat hij dom was. Inmiddels zit hij op de middelbare school en blijken de problemen erger te worden, als hij iets graag doet, zoals voetbal, dan denkt hij alléén maar aan de training en wedstrijd en allerlei strategieën. Alles legt hij als in een film uit en vergeet geen enkel detail. We hebben hem van voetbal af moeten doen omdat zijn schoolwerk er onder leed. Nu echter zit hij in een neerwaartse spiraal, wordt veel uit de klas gezet omdat hij telkens kletst, moet daardoor het hele lesuur missen en loopt steeds meer achter. Bij de instructie van de leerkrachten dwalen zijn gedachten af en bij het navragen bij zijn klasgenoten wordt hij weer betrapt op “praten” en wordt hij wederom weggestuurd uit de klas. Hij moet veel keren strafregels schrijven, ook omdat hij “weer eens” zijn huiswerk niet gemaakt heeft en is daar zoveel tijd aan kwijt dat zijn huiswerk daar weer onder lijdt. Soms lijkt het alsof hij alles verbloemt onder “de clown” uit te hangen, wat tot ergernis leidt van leerkracht en gezin. Hij zoekt altijd een uitvlucht om zijn huiswerk niet te doen, begint te laat en komt niet klaar. We verplichten hem zijn agenda te gebruiken, maar het is tegen dovemansoren gezegd. Het is een lieve jongen, alleen het “ge-maar” begint op den duur brutaal te worden en hij maakt zich daarmee niet geliefd. Is hier misschien iets meer aan de hand dan alleen maar “beelddenken”?

  2. Misschien is het interessant om ook naar ADD te kijken. Een uiterlijk rustige vorm van ADHD.

    Vooral Als dromen/ afdwalen tijdens de les, concentratie, overzicht creëren en houden, prioriteiten stellen, uitstelgedrag, motivatie een issue is. Consequent taken volhouden, vergeetachtigheid……etc ….etc….

    Meestal overmacht…..lijkt op nonchalance voor velen. Ik en helaas mijn zoontje hebben er ervaring mee…….informeer je er over en laat je kind onderzoeken. Weten wat er aan de hand is geeft rust voor je kind en als ouders omdat je handvaten kunt vinden om je kind te ondersteunen en met minder oordeel en meer geduld .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *