handen

Sova-trainingen

Sociale vaardigheidstrainingen

Op deze pagina beschrijven we SOVA-trainingen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Er zijn ontzettend veel verschillende varianten. Soms worden sociale vaardigheidstrainingen als weerbaarheids-trainingen aangegeven. Weerbaarheid wordt hierbij vooral gezien als voor jezelf op leren komen, je eigen mening durven geven en het oefenen van lichaamshouding en gesprekstechnieken.

Kanjertraining

De meest bekende SOVA-training in Nederland is de kanjer-training. Deze wordt vaak door scholen aangeboden, maar het is ook mogelijk deze in groepsverband buiten schooltijd te volgen.

Kanjertraining is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6 tot en met een jaar of 12. Kanjertraining richt zich op kinderen die niet lekker in hun vel zitten en een steuntje in de rug kunnen gebruiken op het gebied van sociale vaardigheden.
De basis van een kanjertraining ligt in het durven geven van je mening, jezelf kunnen presenteren, ja en nee durven zeggen, samenwerken met anderen en nog veel meer elementaire sociale vaardigheden.

Rots en water

Rots en water wordt neergezet als weerbaarheidstraining, maar richt zich toch met name op sociale vaardigheden en de ontwikkeling ervan.

Het grote verschil met andere sociale vaardigheidstrainingen is dat rots en water minder verbaal georiënteerd is. Rots en water gaat er vanuit dat kinderen vooral leren door te ervaren en te doen. Rots en water houdt meer rekening met ademhalingstechnieken, lichaamshouding, het aanvoelen van problemen en het kunnen oplossen van problemen.

Waar kanjertraining vooral geschikt is voor kinderen tot ze naar de middelbare school gaan, is rots en water ook voor beginnende pubers een hele geschikte methode.

Overige sociale vaardigheidstrainingen

Er zijn vele vormen van sova-training te vinden op het internet. Bekijk hierbij vooral wat bij je kind past.

Een sociale vaardigheidstraining (sova-training) moet niet gezien worden als wondermiddel, maar uitsluitend als onderdeel van een breder spectrum aan middelen dat ingezet wordt ter verbetering van sociale vaardigheden en zelfbewustzijn bij kinderen. De kosten van een sova-training lopen uiteen van ongeveer € 250 tot € 500, afhankelijk van de duur en intensiteit van de lessen. Sommige scholen bieden zelf SOVA-trainingen aan of werken samen met instellingen die sova-trainingen aanbieden.
Een sova-training kan een goede stap in de richting van het verbeteren van sociale vaardigheden zijn.

Meer over:
– Sociale vaardigheden Algemeen
– Sova trainingen
– Praktische aanpak (thuis en therapie) en tips

4 reacties
 1. Rachel

  Ik zoek een goede sociale vaardigheids training voor mijn dochter van 15 jaar. In de buurt van Hillegom. Ik hoop van u te horen

 2. D. van Bijsterveld

  Zijn er in de omgeving van Eindhoven/Geldrop Sociale Vaardigsheidstrainingen voor mijn dochter van 17 jaar. Hartelijk dank

  • Yolanda Myerscough

   Hallo D. van Bijsterveld.
   Ik ben een dramatherapeut in Eindhoven en geef individueel en in groepsverband veerkracht/assertiviteitstraining.
   Ik kan u een flyer toe hierover toe sturen aangezien de informatie nog niet op mijn website staat. Meer over mijn werkwijze, persoonlijke aanpak en mijn praktijk kunt u lezen op http://www.abraco.nl. Assertiviteitstraining valt bij mij onder coaching. Ik ben momenteel bezig met de gemeente om te kijken voor een vergoeding, particulier is het aanbod al toegankelijk.
   Het eerste gesprek bij mij is altijd vrijblijvend, hier kunnen we kennismaken en de mogelijkheden bespreken. Als het geen match is kan ik mogelijk wel samen met jullie opzoek naar wel een match.
   Vriendelijke Groeten,
   Yolanda Myerscough

 3. Oomen

  zijn er ook sova trainingen omgeving Oosterhout (NBr)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Nieuwsbrief